”Merelliseen kaupunkiympäristöön asettuva puurakenteinen taidemuseo on julkinen kokoontumispaikka.”

 

Case Guggenheim Helsinki

Rakennus adaptoituu osaksi Helsingin olemassa olevaa urbaania kaupunkirakennetta. Museo avautuu toiminnallaan voimakkaasti ympäröivään kaupunkitilaan ja luo jatkumoa julkisille alueille. Rakennuksen maantasokerros on kaikille avoin eikä sinne tarvita sisäänpääsylippuja.

Rakennus koostuu seitsemästä puisesta laivamaisesta ”kappaleesta” sekä tilasta niiden välissä. Laivojen sisällä on näyttelytoimintaan osoitettuja tiloja.

Laivojen välinen tila on osoitettu näyttelykierron hengähdyspisteiksi, kohtaamispaikaksi sekä vapaan oleskelun alueeksi. Laivojen välissä kulkeva vapaa tila muodostaa kohdennettuja näkymiä Helsingin kaupunkiympäristön merkittävimpiin kiintopisteisiin tarjoten rakennuksessa vieraileville ihmisille uusia perspektiivejä kaupunkiin.

Rakennuksessa on voimakas materiaalintuntu, joka saa inspiraationsa luonnosta. Robustit materiaalit kontrastina detaljoidulle ja immateriaalimaiselle lasijulkisivulle kuvastavat taiteen tehtävää yhteiskunnallisessa kontekstissa sekä luovat rakennuksesta energiatehokkaan ja kaupungin vuorokausirytmissä sykkivän sydämen. Rakennuksen materiaalit on valittu vastaamaan haastaviin ja monimuotoisiin säätiloihin merellisellä tontilla.

TYYPPI

Kilpailuehdotus

VUOSI

2014

LAAJUUS

14 360m²

SIJAINTI

Helsinki, Suomi

TILAAJA

Solomon R. Guggenheim -säätiö (kilpailun järjestäjä)

TYÖRYHMÄ

Olli Metso, Tiina Antinoja, Aleksi Rastas, Tuulikki Tanska, Miro Saloranta

Tunniste
museo, puurakentaminen, rakennussuunnittelu