”Kuinka Asemaseutua tulisi kehittää, jotta kuntaan voidaan houkutella  uusia asukkaita, vierailijoita sekä palveluntarjoajia sekä saada kaikkia palveleva lähijunaliikenneyhteys?”

 

Case Nikkilän asema

Henkilöliikenteen junayhteyden avaamista Keravasta Nikkilään on suunniteltu pitkään. Toteutuessaan junayhteys muuttaisi Nikkilän saavutettavuutta ja vaikuttaisi myös keskustan kylärakenteeseen huomattavasti. Rautatie jakaa Nikkilän tällä hetkellä selkeästi kahteen osaan. Yhteyksiä radan yli tai ali tulee kehittää sujuviksi ja turvallisiksi. Myös uusi rautatieasema etsii paikkaansa.

 

Visiosuunnitelmassa Nikkilän uusi rautatieasema sijaitsee Iso Kylätien ja Pornaistentien välissä, radan eteläpuolella. Aseman sijainti on hyvin saavutettavissa kyläkeskuksesta kävellen ja pyörällä ja Pornaistentietä pitkin autolla ja bussilla. Aseman alue täydentää keskustaa ja toimii tärkeänä linkkinä keskustan ja pohjoisten asuinalueiden välillä. Vanhan aseman alue vanhoine rakennuksineen on hyödynnetty kulttuuri- ja tapahtuma-alueena. Uuden aseman rooli on olla palvelukeskittymä ja vastata työmatkailijoiden, turistien ja lähialueen asukkaiden tarpeisiin. Aseman palvelut tekevät junamatkustajien arjesta helppoa; kauppakassin voi tilata älypuhelimella junasta, napata mukaan aseman kaupasta ja hypätä bussiin kohti kotia. Asema-aukiolla sijaitsee kahvila, ravintola ja kivijalkaliiketiloja, jotka houkuttelevat myös viipymään. Asemanseudun uudet asuinkorttelit täydentävät olemassa olevaa keskustaa radan varrella tuoden lisää asukkaita palvelujen äärelle. Pornaistentien varrelle sijoittuvat korttelit yhdistävät keskustan Kartanon alueeseen. Korttelit ovat umpikortteleita, joissa rakennukset rajaavat viihtyisän sisäpihan. Suunnitelman arkkitehtuuri saa innoituksensa pienimittakaavaisesta maalaismaisesta kylärakentamisesta ja aidoista materiaaleista.

 

Visiosuunnitelma syntyi yhteistyössä Uusi Kaupunki kollektiivi Oy:n, Sipoon kunnan, Rambollin ja kuntalaisilta kerätyn osallistavan aineiston pohjalta.

TYYPPI

Kehittämisvisio

VUOSI

2018

LAAJUUS

78 600kem2 sis. asumista, matkakeskus, liike- ja toimistotiloja, monitoimitalo

SIJAINTI

Sipoo, Suomi

TILAAJA

Sipoon kunta

YHTEISTYÖ

Uusi Kaupunki, VIZN (visualisointi)

TYÖRYHMÄ

Olli Metso, Tiina Antinoja, Aleksi Rastas, Tuulikki Tanska, Anna Koskinen

Tunniste
asuminen, kaupunki, mixed-use