”Millaista on uusi asuminen ainutlaatuisessa Suomenlinnassa, jossa suurkaupungin sykkeen läheisyys yhdistyy saaristolaiseen isolaatioon ja asuminen on yhtä aikaa esilläoloa ja pakoa kaupungista?”

 

Case Suomenlinnan Tykkilovet

”Tykkilovet” on arkaainen ajaton rakennus, joka täydentää Suomenlinnan historiallista maisemaa konstailemattomalla ja mielenkiintoisella tavalla. Rakennusmassa on sijoitettu rannan suuntaisesti siten, että jokainen asunto saa esteettä aurinkoa parhaista ilmansuunnista ja huikeat näkymät vastarannalle. Rakennuksen sijainti olemassa olevan tien vieressä mahdollistaa ranta-alueen julkisen käytön asukkaiden lisäksi myös kaikille saarella vieraileville. Kaksikerroksinen ratkaisu ei peitä näkymiä rakennuksen selkäpuolelta kohti merta, vaan avautuu maantason ja parvekkeen aukkojen kautta maisemaan. Asuntojen väliin jäävät ulkotilat (verannat sekä kattoterassit) ovat hyvin suojaisat ja näin ollen mahdollistavat paremmin ulko-oleskelun arvaamattomassa meri-ilmastossa.

 

Tykkilovien asunnoissa suurin osa asuintiloista on nostettu toiseen kerrokseen. Maantason “kivijalkakerrokseen” sijoittuu vain sisäänkäynnit välttämättömine aputiloineen ja suuri avara veranta. Lasinen veranta on suojassa rakennusmassan alla ja toimii välittävänsä osana kadun ja rannan välillä. Veranta sopii monenlaiseen käyttöön rapujuhlien järjestämisestä kalaverkkojen selvittelyyn sekä leikkihuoneesta pyykinkuivatustilaksi. Verannan voi varustaa infrapunalämmittimin, jolloin oleskelusesonki laajenee kevään alkuhetkistä loppusyksyyn. Verannalta on käynti asuntoon ja varastotilaan. Mahdollisimman avoinainen maantasokerros korostaa maan ja meren välistä visuaalista yhteyttä ja säilyttää alueelle ominaisia näkymiä. Maantasokerros muodostaa aputilakerroksen, josta noustaan portaat itse asuinkerrokseen.

 

Studiokerros on asukkaiden elämäntyylien ja tarpeiden mukaan muuttuva tila. Pelkistetyimmillään kerroksessa on porras, keittiö ja kylpyhuone. Asuntoa voidaan muokata helposti muuttamatta näitä asunnon peruspilareita. Kevyillä väliseinillä rajatut makuuhuoneet ja vaatehuone voidaan muuttaa asukkaiden tarpeita vastaaviksi helposti. Studiokerroksen tilat muodostavat vyöhykkeisen tilasarjan, jossa kuljetaan julkisesta oleskelutilasta keittiön ja aputilavyöhykkeen kautta yksityisiin makuuhuoneisiin. Tilanjako on luonteva ja aukotus tukee sitä. Studiokerroksen sivulla on kattoterassi, joka nauttii sekä auringosta että kahden suunnan näkymistä.

TYYPPI

Täydennysrakentamissuunnitelma (Arkkitehtuurikilpailu)

VUOSI

2017

LAAJUUS

2 450 kem2

SIJAINTI

Helsinki, Suomi

TILAAJA

Suomenlinnan Hoitokunta (kilpailun järjestäjä)

TYÖRYHMÄ

Tiina Antinoja, Olli Metso, Aleksi Rastas, Tuulikki Tanska, Hugo Lebrunet

Tunniste
asuminen, puurakentaminen, rakennussuunnittelu, täydennysrakentaminen