Breið Akranes, Islanti

 • Sijainti: Breið Akranes, Islanti
 • Vuosi: 2022
 • Laajuus: 138750 brm2
 • Tyyppi: Alueet
 • Työryhmä

  Olli Metso, Aura Pajamo, Anna Wawrzyniak, Tytti Kaattari, Jens Regårdh, Aleksi Rastas, Oskari Lumikari, Tiina Antinoja, Tuulikki Tanska

 • Yhteistyö

  Arnthor Tryggvason, AVH ehf.; Janousek & Havlicek, visualisoinnit

 • Työkalut

  Kaupunkisuunnittelu, konseptisuunnittelu, rakennetun ympäristön palvelumuotoilu, arkkitehtisuunnittelu

Teollisuuden jättömaasta uusi houkutteleva asuinalue

Breiðin alueelle Akranesiin sijoittuva uusi kaupunginosa muodostaa uuden keskuksen kalateollisuuden hylkäämälle teollisuusalueelle.

”Hlein” on suunnitelma Akranesin kylän laajentamiseksi. Suunnitelma voitti toisen palkinnon avoimessa kansainvälisessä arkkitehtuurikilpailussa. Breiðin alueelle Akranesiin sijoittuva uusi kaupunginosa muodostaa uuden keskuksen kalateollisuuden hylkäämälle teollisuusalueelle.

 

Breið Akranes, Iceland
Breið Akranes, Iceland

Toiminnallisesti erilaisia korttelialueita yhdistää koko alueen läpi kulkeva puistoväylä, joka toimii myös yhteisöllisenä liikunnan ja kokoontumisen paikkana.

Suunnitelman tavoitteena on sovittaa yhteen sekä kestävän arjen ja asumisen toiminnot että uusien työpaikkojen ja palveluiden syntymisen mahdollisuudet. ”Hlein” luo uusia avauksia islantilaiseen asumis- ja työskentelykulttuuriin mahdollistaen monipuoliset jakamistalouden ja yhteisöllisyyden rakentamisen keinot ympärivuotisesti.

Suunnitelma mahdollistaa asumisen ja matkailun Breiðissä ilman omaa autoa turvallisten ja esteettömien kävely- ja pyöräily-yhteyksien sekä julkisen liikenteen korostamisen kautta.

Korkean osaamisen keskus

Suunnitelmassa valtameren kainaloon muodostuu uusi alueellinen ydin, johon sijoittuu monipuolisesti teollisuuden, teknologia- ja startup-yritysten toimintoja. Alueelle muodostuu tiivis innovaatiokeskus yhteistyössä Reykjavikin yliopiston kanssa. Ytimen läheisyydessä puiston päädyssä on uusi yhtenäiskoulu ja päiväkoti. Oppiminen ja osaaminen läpi elämän on näkyvä asia alueella. Se on osa alueen identiteettiä. Työpaikkojen kirjoa täydentää matkailun palvelut, jotka ovat jo nyt osittain läsnä alueella.  Niitä täydentämällä museo, hotelli, ravintolat ym. palvelut matkailijoille ja työntekijöille tukevat toisiaan ja keskuksesta syntyy monipuolinen ja mielenkiintoinen showroom paikalliseen osaamiseen ja elämään.

 

Breið Akranes, Iceland
Suunnitelman tavoitteena on sovittaa yhteen sekä kestävän arjen ja asumisen toiminnot että uusien työpaikkojen ja palveluiden syntymisen mahdollisuudet.

Historia alueen kiintopisteinä

Ikivanhat majakat alueen kärjessä kertovat omaa tarinaansa merenkulun historiasta ja alueesta satamakaupunkina. Täydentyvän alueen pohjoisosaan on osoitettu kylälle tyypillistä pientalorakentamista suurin yhtenäisin korttelipihoin. Alueella jo sijainneet teollisuusrakennukset on suurilta osin säästetty, ja ne on korotettu täydennysrakentamisen keinoin alueen kiintopisteiksi. Muut alueen historiasta kertovat jäänteet, öljysäiliöt, kalankuivaustelineet ja betonisiilot säilytetään myös. Kaupunkirakenne ja orientoitavuus alueella rakentuu mielenkiintoisella tavalla näiden reliikkien varaan. Ne toimivat eri puolilta katseltuna näkyvinä maamerkkeinä alueella, majakkoina maalla kulkijoille.

Breið Akranes, Iceland
Breið Akranes, Iceland

Matkailun majakat

Matkailu on jo pitkään ollut nouseva elinkeino alueella ja sen toivotaan korvaavan teollisuudessa menetettyjä työpaikkoja. Matkailun kehittäminen alueella edellyttää panostuksia matkailuinfraan ja houkuttelevien matkailukohteiden rakentamisesta. Suunnitelmassa alueelle perustettava Breið-säätiö kerää kaikesta alueella tapahtuvasta rahaliikenteestä osan, joka käytetään alueen ylläpitoon ja parantamiseen. Osansa jaosta saa myös alueen tutkimuslaitokset. Näin alueen matkailutoimintojen ja asumisen toimintoja voidaan kehittää entistä kestävämmällä tavalla.

Lisää projektejamme:

Iisalmen keskustan elinvoimaselvitys

Iisalmen keskustan elinvoimaselvitys

Suomi, Iisalmi, 2022 Selvitykset & Tutkimukset
Hartaanselänranta

Hartaanselänranta

Suomi, Oulu, 2021 Alueet
Aninkaisten kokonaiskonsepti

Aninkaisten kokonaiskonsepti

Suomi, Turku, 2021 Alueet
Vanha Domus
Tampere, Suomi
Rakennukset & Tilat
2020
Steniuksenkentän viitesuunnitelma
Helsinki, Suomi
Alueet, Rakennukset & Tilat
2020
Paimion Kiertotalouskampus
Paimion kaupunki, Suomi
Alueet, Selvitykset & Tutkimukset
2020
Kemin pohjoinen keskusta
Kemi, Suomi
Alueet
2020
Tornion Suensaaren brändikartoitus
Tornio, Haaparanta, Suomi, Ruotsi
Alueet, Selvitykset & Tutkimukset
2016