Helsingin kaupungin täydennysrakentamisen edistämisen kehittäminen
- Sijainti: Helsinki (Lauttasaari, Kontula, Länsi-Pakila), Suomi
- Vuosi: 2024
- Tyyppi: Alueet
- Tilaaja: Helsingin kaupunki
-
Media
-
Työryhmä
Olli Metso, Aura Pajamo, Juha Riihelä, Ria Aasholm, Rebecca Justen, Linda Praulina
-
Työkalut
Osallistavan prosessin kehittäminen ja fasilitointi, viitesuunnittelu, neuvontapalvelun toteuttaminen.
Täydennysrakentamisen neuvonnan pilotti Helsingissä
Niin sanottu raakamaa on vähenemässä ja suoraviivaisen uusille alueille kasvun rinnalle ja sitä korvaamaan on löydettävä toimivia tapoja täydennysrakentamisen edistämiseksi.

Täydennysrakentaminen tarjoaa mahdollisuuden rakentaa lisää sellaisia asuntoja, joita alueella kaivataan ja houkutella alueelle uusia asukkaita tukien näin alueen elinvoimaisuuden säilymistä.
Helsingin kaupunki tiennäyttäjänä
Helsingin kaupunki haluaa kannustaa taloyhtiöitä ja kiinteistöjen omistajia täydennysrakentamiseen ja sitä edistääkseen tuotti vuoden 2024 aikana täydennysrakentamista koskevan neuvontapilotin, jonka MUUAN toteutti. Työn tavoitteena oli koota ja levittää tietoa täydennysrakentamisesta siitä kiinnosteille taloyhtiölle ja kiinteistönomistajille pilottialueilla ja rohkaista näitä edistämään täydennysrakentamista. Tavoitteena oli, että neuvontaan osallistuneet ovat pilotin jälkeen tietoisia kiinteistönsä täydennysrakentamisen mahdollisuuksista.
Neuvontapilotin kohdealueina oli kolme hyvin erityyppistä aluetta, Kontula, Vattuniemi ja Katajaharju Lauttasaaressa sekä Länsi-Pakila. Alueet eroavat toisistaan muun muassa kaupunkirakenteen, talotypologioiden sekä kiinteistöjen omistussuhteiden osalta. Yhteistä niille on se, että jokaiselle alueelle on hiljattain valmistunut ja hyväksytty alueelliset suunnitteluperiaatteet, jotka ohjaavat täydennysrakentamista alueilla.
Työ jakautui lukuisiin selkeisiin työvaiheisiin, joissa painotettiin eri asioita ja joissa toteuttajataholta vaadittiin hyvin monipuolista osaamista. Eri vaiheissa viestinnän ja kommunikaation, tapahtumien fasilitoinnin sekä kaupunkisuunnittelun osaaminen ja työtehtävät lomittuivat kiinteäksi kokonaisuudeksi, joka tarjosi täydennysrakentamisesta kiinnostuneille johdonmukaisen perehdytyksen täydennysrakentamisprosessin eri vaiheisiin ja antoi alkuvauhdit kaavamuutosprosessiin tähtääville hankeaihioille.
Informaation jakamista ja kiinteistöjen kehittämistä
Kiinteistöjen tarpeet täydennysrakentamiseen liittyen ovat hyvin moninaiset. Osa osallistui hankkeeseen silkasta mielenkiinnosta oman asuinympäristön kehittymistä kohtaan, osa aloitti hankkeen myötä toteutukseen tähtäävän suunnitteluprosessin. Pilotti jakautui vaiheisiin, joiden sisällöllä pyrittiin vastaamaan mahdollisimman monen osallistujakiinteistön tarpeisiin. Alun infotilaisuuksissa kerrottiin hankkeesta sekä täydennysrakentamisesta yleisellä tasolla ja pyydettiin vastaamaan kiinteistöjen tilaa ja tarpeita koskevaan kartoituskyselyyn. Kesän aikana halukkaille kiinteistöille järjestettiin kasvotusten tapahtunut neuvonta, jonka tuloksena kiinteistöille laadittiin niiden täydennysrakentamispotentiaalia konkretisoivat hankekortit. Loppuvuodesta järjestettiin informatiivisia iltamatilaisuuksia, joissa täydennysrakentamisen parissa työskentelevät tahot jakoivat oppejaan suunnittelu- ja toteutusprosessien varrelta. Hanke päättyi täydennysrakentamisen minimessuihin, joiden tarkoituksena oli tuoda yhteen täydennysrakentamisesta kiinnostuneita kiinteistöjä ja toteuttajatahoja. Messuille osallistui parikymmentä rakennusalla toimivaa yritystä ja lähes sata kiinteistöjen edustajaa.

Pilotin avulla tunnistettiin erityyppisten alueiden täydennysrakentamisen kehityskohtia
Voimakkaasti erilaiset alueelliset lähtökohdat loivat työlle myös tutkimukselliset lähtökohdat. Työn avulla selvitettiin pilottiprosessin toimivuutta ja pyrittiin löytämään siihen parannuksia. Työn avulla tunnistettiin erilaisia keinoja, tahoja ja toimenpiteitä, joiden avulla täydennysrakentamista voidaan edistää erilaisilla alueilla.
Työn aikana hankkeesta kertova infokirje lähetettiin yli 1100 osoitteeseen pilottialueilla. Hankkeesta kirjoitettiin muun muassa Asuntomarkkinassa, Kiinteistölehdessä sekä alueellisissa paikallislehdissä. Infokirjettä levitettiin myös isännöitsijöille. Lähes sata kiinteistöä vastasi niille osoitettuun kartoituskyselyyn ja noin 50 kiinteistöä osallistui kiinteistökohtaisiin neuvontoihin, joissa pohjustettiin tontin viitesuunnitelmien laatimista. Viitesuunnitelmat koottiin hankekorteiksi, joita laadittiin yhteensä yli 40 kpl. Korttien yli 400 sivulla kuvattiin yhteensä noin 90 tontinkäyttöluonnosta taustatietoineen. Pilotin jälkeen muodostuneet hankeaihiot siirtyivät taloyhtiöpäätöksenteon piiriin. Osa hankkeista on lähtenyt edistymään kohti seuraavia vaiheita.

Muita projektejamme:

Iisalmen keskustan elinvoimaselvitys, Iisalmi, Suomi, 2022
Selvitykset & Tutkimukset
Karhulan koulukeskus, Kotka, Suomi, 2022
Rakennukset & Tilat
Aninkaisten kokonaiskonsepti, Turku, Suomi, 2021
Alueet
Ovumia Helsinki, Helsinki, Suomi, 2021
Rakennukset & Tilat
Vanha Domus, Tampere, Suomi, 2020
Rakennukset & Tilat
Steniuksenkentän viitesuunnitelma, Helsinki, Suomi, 2020
Alueet, Rakennukset & Tilat
Kaijonharjun päiväkoti, Oulu, Suomi, 2020
Rakennukset & Tilat
Turun Kirkkopuiston Terassi, Turku, Suomi, 2020
Alueet
Paimion Kiertotalouskampus, Paimion kaupunki, Suomi, 2020
Alueet, Selvitykset & Tutkimukset
Laitilan seurakuntatalo, Laitila, Suomi, 2018
Rakennukset & Tilat