Malmin Uusi Sairaala - maailman houkuttelevin uusi sairaala
- Sijainti: Helsinki, Suomi
- Vuosi: 2023-2024
- Laajuus: Pysäköintilaitos 20 000 brm2, vanhojen sairaalarakennusten uudistettava ala n. 2000, Uusi Sairaala 65 000 brm2
- Tyyppi: Rakennukset ja Tilat
- Tilaaja: Helsingin kaupunki
- Työkalut: Arkkitehtisuunnittelu, kutsukilpailu
-
Työryhmä
Jussi Vuori, Erica Österlund, Valter Rutanen, Emma Ahtiainen, Aleksi Rastas, Tuulikki Tanska, Tiina Antinoja, Olli Metso, Laura Vara, Hiroyuki Tsukui, Anna Wawrzyniak, Andrea Bonetti, Noga Blank, Oskari Lumikari
-
Yhteistyö
Loci Maisema-arkkitehdit: Veera Tolvanen ja Pia Kuusiniemi
Afry: Ahti Rantonen, Raul Sinisalo, Kari Ruusunoksa, Marko Laaksonen, Arto Toorikka, Pekka Lindholm, Simo Luukkonen, Laura Björn, Markus Hakkarainen, Rimo Löiv
Helsingin kaupunki järjesti kaksivaiheisen arkkitehtuurikilpailun Malmin uuden sairaalan suunnittelusta. JADA + MUUANin kilpailuehdotus Kylässä palkittiin kolmannella palkinnolla.
Ehdotuksen nimimerkki Kylässä kuvastaa työryhmän ajatusta niin potilaan, työntekijän kuin läheistenkin näkökulmasta – paikkana kylä on symboli yhteisölle, jossa ollaan tervetulleita ja tullaan kohdatuksi, luodaan yhteyksiä, jotka ovat merkityksellisiä.
Suunnittelua ohjaavana tilaajan asettamana tavoitteena oli maailman houkuttelevin sairaala, jonka pääpaino on kuntoutumista edistävässä toiminnassa. Muita tilaajan asettamia tavoitteita olivat luontosairaala, potilaan ja läheisten sairaala, työntekijöiden toimiva sairaala, innovatiivinen älysairaala sekä kestävä sairaala.
Kuntoutumista edistävä kylämäinen pienoiskaupunki
Kylässä -ehdotuksen tavoitteena on urbaani tulevaisuuden luontosairaala, joka kannustaa ihmisten, luonnonympäristön ja rakennetun ympäristön väliseen vuoropuheluun. Se tarjoaa pehmeän, aistiystävällisen ja kuntoutumista edistävän ilmapiirin kuin vieraanvarainen pienoiskaupunki. Arkkitehtuuri ja palvelukokemus keskittyvät huolenpitoon ihmisestä – potilaasta, läheisestä ja työntekijästä.
Massoittelua ovat ohjanneet kolme keskeistä perusajatusta. Yhtäältä Kirkonkyläntien helminauhamainen rakennusrintama jatkuu kadunvarren vehreyden muodostaessa taskuja uusien rakennuskappaleiden väliin. Toisaalta uusi sairaala muodostaa oman suojaisan piirin sen sisäpuolen terapiapihan ympärille. Kolmanneksi rakennusten mittasuhteet kohtaavat arvokkaasti ympäristössä jo paikkansa ottaneet rakennukset, kuten kirkon ja sairaalan vanhimman osan. Kylässä tekee uustulkinnan Malmin kylämäisestä ja vihreästä kaupunkirakenteesta.
Uutta rakentamista vanhaa suojellen
Suunnittelussa huomioitiin liittyminen Malmin sairaala-alueen nykyisiin sairaalarakennuksiin, joista osa on suojeltavia rakennuksia. Rakennuskannan kerroksellisuus tarjosi kiinnostavan lähtökohdan uuden sairaalan sijoittamiseen tontille.
Arkkitehtuuri ja palvelukokemus muodostavat toipumista tukevan symbioosin
Pääkaupunkiseudun sairaala-aluevision mukaan Helsingin sairaalan toiminta tulee sijoittumaan noin puoliksi Laakson ja puoliksi Malmin sairaala-alueille. Kaupungin tavoitteina on lisäksi tuoda läheiset ja kolmas sektori mukaan kuntoutukseen. Työntekijöiden työympäristöä tuetaan älyteknologian ja robotiikan avulla luoden näin työn tekemiseen parhaat mahdolliset edellytykset.
Suunnittelussa tutkittiin tarkkaan käyttäjäpolkuja ja eri käyttäjäryhmien liikkumista rakennuksessa. Toimintojen sijoittuminen saapumis- ja kulkureittien varrelle tarkasteltiin niin henkilökunnan, läheisten kuin potilaidenkin kannalta siten, että kulkeminen on vaivatonta ja palvelutarjonta optimoitua.
Toimivan logistiikan lisäksi ehdotukseen suunniteltiin rinnakkainen reitistö rentoutumista ja toiminnallisuutta silmällä pitäen. Jokaiselle löytyy mieluisia tiloja Luontopoluista katon meditaatioreitteihin, aulan kahvittelukulmauksista kattosaunaan. Kaikki vaiheet vierailukokemuksessa tarjoavat monimuotoisia ja eri mittakaavaisia tiloja, jotka rohkaisevat toimintaan ja kuntoutukseen.
Ytimenä kuntoutus ja hyvinvointi
Suunnittelun lähtökohtana oli sairaalan toiminnan ydin: kuntoutus ja hyvinvointi. Toiminnan tukemiseksi pidettiin erityisen tärkeänä tukea luontoyhteyttä sisätiloissa vehrein esteettömin näkymin ja runsaan luonnonvalon avulla. Konsepti mahdollisti tämän tavoitteen toteutumisen kaikissa potilastiloissa aina julkisista puolijulkisiin ja yksityisiin potilashuoneisiin asti.
Nykyisen Malmin sairaalaan sekä Kylässä kilpailuehdotuksen yhdistää maisemareitti, jonka varrelle on koottu molempien sairaaloiden toimintaa tukevia toimintoja. Maisemareitti avautuu nykyisen ja uuden sairaalan ulkotiloihin. Uuden sairaalan sydän on terapiapihana toimiva puistomainen sisäpiha, jonka ympärille kietoutuvat katutason palvelut. Maisemareitti jatkuu pääsisäänkäynniltä sisäpihan läpi kiertyvänä lenkkinä, ja kokoaa varrelleen mm. ravintolan, opetuksen ja hallinnon tilat, terapiakeskuksen, kotisairaalan ja toimenpideyksikön sekä ensimmäisen sairaalaosaston.
Ylemmissä kerroksissa sisäpihan ympärille järjestäytyy neliömäisten sairaalamoduulien muodostamien sairaalaosastojen sarja. Kompakti muoto mahdollistaa helpon liikkumisen moduulin sisällä sekä esteettömät näkymät sisätiloista ulos. Potilashuoneista, päivähuoneista ja parvekkeilta avautuu mielenkiintoisia, pitkiä ja vaihtelevia näkymiä ympäristön puistoihin ja tontin viherpihoihin, joihin voidaan istuttaa isompaa puustoa.
Neljä reviiriä ja erilaisia aistikokonaisuuksia toipumisen tukena
Ehdotuksessa sairaalan sisälle muodostuu neljä ”reviiriä”, joilla on huomioitu potilaan mahdollisuus aktivoitua ja osallistua omaan kuntoutumiseen henkilökunnan avustamana, yhdessä läheisen kanssa tai yksin. Ensimmäinen, reviireistä pienin on potilashuone. Huoneissa voi liikkua ja liikkumattomanakin jokaisesta vuoteesta on näköala ulos. Liikkumisen helpottuessa voi siirtyä seuraavalle reviirille, oman osaston sisälle tai sen ulkopuolelle. Laajin reviiri käsittää sairaalan sisäpihan ja kattoterassilla sijaitsevan saunan.
Sairaalaosastot koostuvat kolmesta moduulista, jotka sijoittuvat osastoaulojen ympärille. Aulat on teemoitettu kerroksittain hoitoa tukeviksi aistikokonaisuuksiksi. Teemoina ovat äänimaisema, haptinen kokemus, valo, taide sekä tuoksut. Potilaat voidaan sijoittaa kerroksiin sen mukaan mikä aistikokemus tukee parhaiten paranemista. Toisaalta eri kerroksissa olevat vaihtuvat aiheet ovat syy aktivoitua ja lähteä liikkeelle. Osastoaulan tilat ovat myös joustavasti käytettävissä kolmansien osapuolten palveluille sekä tapahtumille. Henkilökunnan logistiseen vyöhykkeeseen ja sen toimivuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota.
Suunnitteluryhmä
Kilpailun ensimmäisessä vaiheessa fokus oli kaupunkikuvallisissa tavoitteissa sekä houkuttelevan sairaalakonseptin kehittämisessä. Toiseen vaiheeseen valittuja tiimejä pyydettiin kehittämään tarkemmin sairaalan toiminnallisia, maisemallisia ja teknisiä ratkaisuja.
Suunnittelusta vastasi koko hankkeen ajan ryhmittymä ”JADA + MUUAN”. Toisessa vaiheessa ryhmittymää täydensivät Loci maisema-arkkitehdit Oy sekä Afry Finland Oy.
Muita projektejamme:
Iisalmen keskustan elinvoimaselvitys, Iisalmi, Suomi, 2022
Selvitykset & TutkimuksetKarhulan koulukeskus, Kotka, Suomi, 2022
Rakennukset & TilatAninkaisten kokonaiskonsepti, Turku, Suomi, 2021
AlueetOvumia Helsinki, Helsinki, Suomi, 2021
Rakennukset & TilatVanha Domus, Tampere, Suomi, 2020
Rakennukset & TilatSteniuksenkentän viitesuunnitelma, Helsinki, Suomi, 2020
Alueet, Rakennukset & TilatKaijonharjun päiväkoti, Oulu, Suomi, 2020
Rakennukset & TilatTurun Kirkkopuiston Terassi, Turku, Suomi, 2020
AlueetPaimion Kiertotalouskampus, Paimion kaupunki, Suomi, 2020
Alueet, Selvitykset & TutkimuksetLaitilan seurakuntatalo, Laitila, Suomi, 2018
Rakennukset & Tilat