• Sijainti: Nokia, Suomi
 • Vuosi: 2022
 • Laajuus: 71 950 k-m2
 • Tyyppi: Alueet
 • Tilaaja: JM Suomi
 • Työryhmä

  Olli Metso, Aleksi Rastas, Aura Pajamo, Andrea Bonetti, Ria Aasholm, Xiaoyu Chen, Alice Mattila, Venla Tiainen, Linda Praulina

 • Yhteistyö

  Nomaji: Annika Pousi, Anni Järvitalo; Ramboll: Topi Jormalainen, Ian Sacs; Nokian Kaupunki; JM Suomi

 • Tilaaja

  JM Suomi

 • Maininnat mediassa

Nokian Kartanonranta

Ikivihreä Kartanonranta tarjoaa sisältörikasta ja omannäköistä arkea

Viitesuunnitelman tarkoituksena on muodostaa tasapainoinen ja kunnianhimoinen Kartanonrannan kaupunkikylä Nokianvirran varrelle. Se on tulevaisuudessa koti 1500 tyytyväiselle kartanonrantalaiselle, jotka elävät siellä sujuvaa ja omannäköistä elämää.

Nokian Kartanonranta

Vetovoimaa ja kiinnostavuutta

Tavoitteena on yhteensovittaa alueen lukuisat reunaehdot ja muodostaa Kartanonrannasta vetovoimainen ja kiinnostava paikka, joka palvelee niin asukkaita kuin vierailijoita. Nokian Kartanonrannan viitesuunnitelma ohjaa alueen kehittämistä niin lähitulevaisuudessa kuin tulevien vuosikymmenien aikana.

Kylä kutsuu kylään

Ajatuksemme on hyödyntää alueen kodikasta mittakaavaa lisäämään alueen houkuttelevuutta destinaationa. Kartanonrantaan muodostuu uudenlainen kylä, joka houkuttelee niin paikallisia kuin vierailijoitakin. Alueen kehittämisen lähtökohtana toimivat alueella nykisin sijaitseva Nokian kartano, sahan teollisuusrakennukset sekä alueen sijainti Nokian keskustan tuntumassa.

Suunnitelman tarkoituksena on luoda vehreä, aktiivinen viherverkosto sekä sen lomaan muodostuvia monimuotoisia asuinkorttelikokonaisuuksia. Suunnittelualueella nykyisin sijaitsevat rakennukset sekä vaiheistus on otettu huomioon luonnossuunnitelmassa. Kartanonrannan viitesuunnitelma muodostuu yhdeksästä korttelikokonaisuudesta. Lisäksi alueelle on sijoitettu päiväkoti, julkinen sauna- ja palvelurakennus sekä vierasvenesatama.

 

 

Nokian Kartanonranta

Rinnakkaiseloa alueen asukkaat (myös liito-oravat) huomioiden

Suunnittelualueelle sijoittuu kerrostaloasumista sekä pientaloalue eri kohderyhmille. Asuinkorttelit sijoittuvat pääasiassa suunnittelualueen itäpuolelle niin, että korttelit aukeavat joko vihermaisemaan tai Nokianvirran suuntaan vesimaisemaan. Pääkadun varteen osoitetaan talousrakennuksia, joihin sijoittuu pysäköintiä sekä asumisen yhteistiloja. Tällä ratkaisulla varmistetaan tiivis katutila ja toisaalta suojaisat sisäpihat.

Suunnittelualueen läpi kulkevan kokoojakadun lisäksi alueelle muodostuu monipuolinen jalankulun ja pyöräilyn verkosto. Kävelyn ja pyöräilyn reitistöt kulkevat kartanon ennallistettavassa puutarhassa sekä alueen rantaviivan tuntumassa. Lisäksi rantaviivaa mukaileva rantareitti ja rakennettu ranta muodostavat aukioiden sarjan alueen vierasvenesataman ja vanhan kuorimon välillä. Koko alueen läpi kulkee merkittävä viheryhteys, joka toimii sekä virkistyksen ydinalueena että liito-oravien reittinä.

Nokian Kartanonranta
"Vehreä, aktiivinen viherverkosto sekä sen lomaan muodostuvia monimuotoisia asuinkorttelikokonaisuuksia".

Nokialla on jännittävä menneisyys ja rooli Suomen historissa

Nimi ”Nokia” juontuu alueella eläneistä nokinäädistä eli soopeleista, ja nimellä on alunperin viitattu nimenomaan kartanoon. Nokian kartano oli yhtenä tapahtumapaikkana vuonna 1596 Nuijasodan aikaan, josta muistona alueella on Sylvesterinyön taistelun muistomerkki. Historia on voimakas identiteettitekijä ja kilpailuetu, kuten muut alueen uniikit elementit. Suunnittelualueella on erityisinä arvoina maisemapelto sekä suojellut, entisen kuorimon kaarihallit.

Tulevaisuus

Nokiasta tulee rantojen kehittämisen myötä rantakaupunki. Veden ääreen keskittyvät toiminnot, kuten tapahtumat ja virkistys, muodostavat alueesta houkuttelevan vierailu- ja virkistyskohteen.

Lisää projektejamme:

Hartaanselänranta

Hartaanselänranta

Suomi, Oulu, 2021 Alueet
Steniuksenkentän viitesuunnitelma

Steniuksenkentän viitesuunnitelma

Suomi, Helsinki, 2020 Alueet, Rakennukset & Tilat
Sipoon Taasjärvi

Sipoon Taasjärvi

Suomi, Sipoo, 2020 Alueet
Hollolan keskuskorttelien kehityssuunnitelma
Hollola, Suomi
Alueet
2023
Iisalmen keskustan elinvoimaselvitys
Iisalmi, Suomi
Selvitykset & Tutkimukset
2022
Aviapoliksen Manttaalitie
Vantaa, Suomi
Alueet
2021
Jakomäen Vuorensyrjä
Helsinki, Suomi
Alueet, Rakennukset & Tilat
2021
Aninkaisten kokonaiskonsepti
Turku, Suomi
Alueet
2021
Paimion Kiertotalouskampus
Paimion kaupunki, Suomi
Alueet, Selvitykset & Tutkimukset
2020
Hyrylän Jokipuisto
Tuusula, Suomi
Alueet
2018
Hervannan pohjoisakselin kehityssuunnitelma
Tampere, Suomi
Alueet
2018
Laitilan seurakuntatalo
Laitila, Suomi
Rakennukset & Tilat
2018
Asuinkortteli Suomenlinnaan
Helsinki, Suomi
Rakennukset & Tilat
2016
Jakomäen kaupunkibrändivisio
Helsinki, Suomi
Selvitykset & Tutkimukset
2015