- Sijainti: Pori, Suomi
- Vuosi: 2020
- Laajuus: 28ha +1950 brm2
- Tyyppi: Rakennukset ja Tilat, Alueet
- Yhteistyö: Nomaji maisema-arkkitehdit
- Tilaaja: Porin kaupunki & Visit Pori
-
Työryhmä
Olli Metso, Oskari Lumikari, Alice Mattila, Aleksi Rastas, Tiina Antinoja
-
Työkalut
Konseptisuunnittelu, brändinrakennus, arkkitehtisuunnittelu, rakennetun ympäristön palvelumuotoilu
Yyterin aukion yleissuunnitelma
Yyteri on Porin kaupungin matkailullinen kärkihanke, johon kaupunki on investoinut vuodesta 2018 lähtien.
Parannetaan houkuttelevuutta ja luodaan uusia edellytyksiä liiketoiminnalle
Yleissuunnitelman tavoitteena on parantaa Yyterin houkuttelevuutta, tunnistettavuutta, yleisilmettä ja käytännön toimivuutta sekä luoda uusia palveluja Yyterin käyttäjille ja uusia edellytyksiä liiketoiminnalle alueen pääsaapumisalueen ympäristössä.
Merkittäviä parannuksia alueen käytettävyyteen
Miten alueen pääsaapumisaluetta tulisi kehittää, jotta Yyterin rannan toiminnallinen synergia monipuolistuisi? Mitkä ovat ne asiat, joita pääsaapumispaikalla vieraileville halutaan tarjota? Miten tämänkin alueen kahtia jakava dyyni huomioidaan osana kokonaisuutta?
MUUAN kehitti alueen pääsaapumisalueelle kokonaiskonseptin, joka vastaa näihin kysymyksiin luoden alueen pääsaapumisalueen erilaisista osatekijöistä ja osa-alueista yhden koherentin kokonaisuuden. Yleissuunnitelmassa parannettiin merkittävästi myös aukion liikkumisjärjestelyjä, maisemallista ilmettä, kalustusta, opastusta, valaistusta jne. Suunnitelma tehtiin yhteistyössä Nomaji maisema-arkkitehtien kanssa.
Inspiraationa Yyterin ainutlaatuinen luonto
Suunnittelun lähtökohtina toimi voimassaoleva asemakaava sekä Yyterin kehittämisen strategiset suunnitelmat. Merkittävin lähtökohta ja inspiraation lähde suunnittelutyölle oli Yyterin ainutlaatuinen luonto. Työn kirkkaimpina tavoitteina olis sen kestävä käyttö sekä alueen palvelukokemuksen parantaminen.
Kantavana ajatuksena kytkeä toiminnot monipuolisemmaksi kokonaisuudeksi uudella reitillä
Mäntyluodontie on seudullinen pääväylä, jolta on suorat ajoneuvoliikenteen yhteydet dyyneillä sijaitseville päätoiminnoille. Rannansuuntainen dyyni jakaa alueen visuaalisesti ja toiminnallisesti kahtia: toiselle puolen jää saapumisen paikat ja toiselle puolelle upea ranta-alue.
Suunnitelman kantavana ajatuksena on kytkeä Dyynin varren toiminnot monipuolisemmaksi kokonaisuudeksi uudella reitillä. Pääasiallisesti kevyenliikenteen reitiksi tarkoitetun yhteyden varteen sijoittuu saapumisen ja oleskelun toimintoja sekä aktiviteetteja kuten ulkokuntosali, vessat, Yyteri-pyörät, istuskelu- ja kokoontumispaikkoja, opasteita yms. Kaupallisemmat toiminnot kehittyvät rannan puolelle nykyisille paikoille saaden tukea yhdistävän reitin kautta muodostuvasta liikennevirrasta sekä toiminnallisen synergian monipuolistumisesta.
Suunnitelmassa esitetään kolme puurakenteista rakennusta
Itse pääsaapumisaukiolla ja sen välittömään läheisyyteen Yyterin ensimmäisen dyynin laelle suunnitelmassa esitetään kolme puurakenteista rakennusta, jotka muodostavat yhtenevän ja tunnistettavan kokonaisuuden. Rakennusten arkkitehtuuri on ympäröivän luonnon inspiroimaa. Katot polveilevat dyynien tavoin ja sulautuvat osaksi maisemaa etenkin päädyynin rannan puolella. Paikoin massiivisenkin katon alla olevat rakennukset ovat suurten ikkunapintojen ansiosta yleisilmeeltään keveitä ja läpinäkyviä. Vaihtelua julkisivuihin tuo puuverhoilu ja puusta tehdyt pylväiköt, jotka luovat luontevasti näkösuojaa esimerkiksi saniteettitilojen ja varastojen kohdalla.
Rakennukset Piletti, Prikka ja Praasu ovat luonteeltaan erilaisia. Yhdessä ne muodostavat pääsaapumisalueen yhteyteen monipuolisen palvelukokonaisuuden. Rakennuksia yhdistää Yyterin aukion luuppi: reitti, jonka varrella tarinnallistetut opasteet kertovat esimerkiksi alueen historiasta, maisemanmuodostumisesta, linnustosta ja kasvillisuudesta.
Piletin eli ensimmäisen rakennuksen hankesuunnitelma
Yleissuunnitelmatyön valmistuttua MUUAN on laatinut aukion rakennuksista ensimmäisen, Piletin, tarkennetun konseptisuunnitelman osaksi sen hankesuunnittelua. Rakennukset liittyvät osaksi Yyterin alueen strategista kehittämistä ja ovat toteutuessaan merkittävä lisä koko alueelle. Piletin toteutuksesta vastaa Porin kaupunki.
Lisää projekte
Tornion Suensaaren brändikartoitus
Suomi, Ruotsi, Tornio, Haaparanta, 2016 Alueet, Selvitykset & TutkimuksetVanha Domus, Tampere, Suomi, 2020
Rakennukset & TilatSteniuksenkentän viitesuunnitelma, Helsinki, Suomi, 2020
Alueet, Rakennukset & TilatTurun Kirkkopuiston Terassi, Turku, Suomi, 2020
AlueetYyterin Piletti, Pori, Suomi, 2019
Rakennukset & TilatTornion Suensaaren brändikartoitus, Tornio, Haaparanta, Suomi, Ruotsi, 2016
Alueet, Selvitykset & Tutkimukset