MUUAN | ASUNTOREFORMI 2018
1005
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1005,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive

”Miten tiivistyvää kaupunkia suunnitellaan tinkimättä asumisväljyydestä ja -viihtyvyydestä? Miten suunnitellaan kaikille sopivaa ympäristöä ja samalla varaudutaan yhä moninaistuviin elämäntyyleihin ja erilaisiin elämänkaariin?”

 

Case Domi – Asuntoreformi 2018

Asuntoreformi 2018- kilpailun tavoitteena oli etsiä innovatiivisia ja toteuttamiskelpoisia ratkaisuja ajankohtaisiin asumisen haasteisiin kolmessa suomalaisessa kaupungissa. MUUAN:in ehdotus Domi sijoittuu Jyväskylän Kuokkalaan. Ehdotus keskittyy kokonaisvaltaiseen ihmislähtöiseen reformiin yksittäisten teknisten innovaatioiden sijaan. Yksittäiset ratkaisut mahdollistavat laajan reformin, joka parantaa ihmisten arkea ja päivittää asuinympäristön vastaamaan tulevaisuuden asukkaiden tarpeita. Tavoitteena on korttelin kokoinen pilottiyksikkö, joka on toteuttamiskelpoinen ja paikkaan sidottu ja jonka vaikutukset säteilevät korttelirajojen yli – toisin sanoen, kortteli, joka huomioi sijaintinsa ominaispiirteet, jatkaa alueella viime vuosina toteutunutta positiivista kehitystä ja vahvistaa yhtenä Kuokkalan ydinkortteleista alueen identiteettiä.

 

Kokonaisvaltainen uudistus sisältää viisi suurta teemaa, joista ensimmäinen on Kuokkala – paikallinen konteksti. Toinen teema on tulevaisuuden erilaiset elämäntavat, joiden tarpeisiin kortteli on suunniteltu. Kolmas teema on joustava solukkoplaani, joka mahdollistaa muuntojoustavuuden ja luo resilienssiä tulevaisuuden muutoksiin rakentamisen ja rakennusten elinkaarien näkökulmasta. Neljäs teema on korttelin palveluinfrastruktuuri, joka mahdollistaa asukkaiden elämäntyylien mukaisten palvelujen implementoinnin asuinkortteliin. Viides teema on uudenlaisen omistamisen ja kuluttamisen malli, joka pohjautuu perinteisen omistamisen sijaan käyttöoikeuksiin ja jakamiseen. Ehdotus palkittiin Alvar Aalto Symposiumissa Jyväskylässä 2018.

TYYPPI

Arkkitehtuurikilpailu (palkittu ehdotus)

VUOSI

2018

LAAJUUS

10 800 kem2

SIJAINTI

Kuokkala, Jyväskylä, Suomi

TILAAJA

Jyväskylän kaupunki, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Tampereen teknillinen yliopisto, Alvar Aalto -säätiö

YHTEISTYÖ

Frontop (visualisointi)

TYÖRYHMÄ

Olli Metso, Tiina Antinoja, Aleksi Rastas

Tunniste
asuminen, palvelumuotoilu, rakennussuunnittelu, tutkimus