MUUAN | Breith, Akranes
1592
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1592,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive

”Uuden kaupunginosan aluesuunnitelma Islannin Akranesiin.”

Case ”Hlein”

”Hlein” on uusi aluesuunnitelma Akranesin kylän laajentamiseksi. Breiðin alueelle sijoittuva uusi kaupunginosa muodostaa uuden keskuksen kalateollisuuden hylkäämälle teollisuusalueelle.

 

Toiminnallisesti erilaisia korttelialueita yhdistää koko alueen läpi kulkevä puistoväylä, joka toimii myös liikunnan ja kokoontumisen paikkana. Suunnitelmassa valtameren kainaloon muodostuu uusi alueellinen ydin, johon sijoittuu monipuolisesti teollisuuden, teknologia- ja startup-yritysten sekä matkailun toimintoja, kuten uusi museo ja hotelli.

 

Ytimen vieressä on uusi yhtenäiskoulu ja päiväkoti. Alueen pohjoisosassa on kylälle tyypillistä pientalorakentamista suurin yhtenäisin korttelipihoin. Alueella jo sijainneet teollisuusrakennukset on suurilta osin säästetty, ja ne on korotettu täydennysrakentamisen keinoin alueen kiintopisteiksi.

 

Suunnitelman tavoitteena on sovittaa yhteen sekä kestävän arjen ja asumisen toiminnot että uusien työpaikkojen ja palveluiden syntymisen mahdollisuudet. ”Hlein” luo uusia avauksia islantilaiseen asumis- ja työskentelykulttuuriin mahdollistaen monipuoliset jakamistalouden ja yhteisöllisyyden rakentamisen keinot ympärivuotisesti.

 

Suunnitelma mahdollistaa asumisen ja matkailun Breiðissä ilman omaa autoa turvallisten ja esteettömien kävely- ja pyöräily-yhteyksien sekä julkisen liikenteen korostamisen kautta. Alueelle perustettava Breið-säätiö kerää kaikesta alueella tapahtuvasta rahaliikenteestä osan, joka käytetään alueen ylläpitoon ja parantamiseen. Näin matkailua ja asumista voidaan kehittää entistä kestävämmäksi myös tulevaisuudessa.

 

Laadittu suunnitelma voitti kansainvälisen suunnittelukilpailun 2.palkinnon.

 


 

 

 

TYYPPI

Alueet

VUOSI

2022 (suunnittelukilpailu 2. palkinto)

SIJAINTI

Breið, Akranes, Islanti

LAAJUUS

138 750 brm²

TYÖRYHMÄ

Olli Metso, Aura Pajamo, Anna Wawrzyniak, Jens Regårdh, Oskari Lumikari, Tytti Kaattari, Aleksi Rastas, Tiina Antinoja, Tuulikki Tanska

YHTEISTYÖ

Arnthor Tryggvason, AVH ehf
Janousek Havlicek

TILAAJA

Brim hf, Akranesin kunta (kilpailun järjestäjä)

TYÖKALUT

konseptisuunnittelu, kaupunkisuunnittelu, aluebrändäys

Tunniste
brändi, kaupunki, matkailu, mixed-use