MUUAN | HARTAANSELÄNRANTA
1203
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1203,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive

”Pohjoinen ja ilmastoviisas suistokaupunginosa”

 

Case Hartaanselänranta, Oulu

Vuonna 2019 järjestetyn kutsukilpailun voiton pohjalta laadittu Hartaanselänrannan visio täydentää Oulun olemassa olevaa kaupunkirakennetta ja viimeistelee suistoaluetta kiertävän ”Suiston Luupin” koko Oulua yhdistäväksi virkistysreitiksi. Visiossa uusi näyttävä kevyenliikenteen silta yhdistää Hartaanselänrannan eri puolet. Hartaanselänrannan alueesta muodostuu vahva ja kiinnostava suistokaupunginosa, joka koostuu erilaisin vision teemoin mukaan painotetuista osa-alueista. Näin Hartaanselälle luodaan profiililtaan erilaisia toimintoja, tiloja ja paikkoja erilaisille ihmisille, yrityksille ja vierailijoille.
Hartaanselänrannan aluesuunnitelma on Suomen ensimmäinen aluesuunnitelma, jossa kiertotalousarviointi ja -asiantuntijat ovat olleet mukana työssä alusta lähtien. Alueella kestävä elämäntapa on tulevien käyttäjien puolesta tehtyjen valintojen ansiosta itsestäänselvyys. Suunnitelman lähtökohtana on suiston erityislaatuisuus, joka luo alueelle omaleimaisen identiteetin. Vedenpinnan vaihtelu, vuodenajat ja jatkuvassa muutoksessa oleva suisto tarjoaa kokemuksellisuutta, jossa vesi on olennainen elementti. Monipuolinen luonto on valtava potentiaali, jota hyödynnetään maksimaalisesti. Suisto tehdään jännittäväksi, saavutettavaksi ja kaikin aistein koettavaksi. Rakennettu ympäristö räätälöityine toimintoineen, kohdennettuine palveluineen ja suistoasumisenratkaisuineen tuo syvyyttä ja sisältöä yhteisölliselliseen suistoelämäntyyliin. Vision tavoitteena on rakentaa tulevaisuuden kestävää ja hiilineutraalia pohjoisen kaupunkia. Salliva, luova ja pilotoiva kokeileminen alueella toimii uusien asumisen ja rakentamisen ratkaisujen moottorina. Hartaanselänranta luo Oulusta edelläkävijän ilmastoviisaan ja tulvankestävän kaupunkisuunnittelun ja rakentamisen saralla.
Vision pohjalta on laadittu Hartaanselänrannan yleissuunnitelma alueen asemakaavoitusta varten.
TYYPPI

Alueet (suunnittelukilpailu, 1.palkinto)

VUOSI

2019-2021

LAAJUUS

103 700 br-m2

SIJAINTI

Oulu, Suomi

TILAAJA

Oulun kaupunki, Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut

YHTEISTYÖNomaji maisema-arkkitehdit Oy (maisema-arkkitehtuuri), Ethica Oy (kiertotalous), Infrakonsultointi Henry Lindgren (tulvarakentaminen), Arkkitehtitoimisto HKP Oy (käyttötarkoituksen muutos), WSP Finland Oy (liikennesuunnittelu), Janousek & Havlicek (visualisoinnit)

TIIMIOlli Metso, Tiina Antinoja, Aleksi Rastas, Tuulikki Tanska, Anna Koskinen, Oskari Lumikari, Ville Mujunen

Tunniste
asuminen, brändi, kaupunki, mixed-use, puurakentaminen