MUUAN | KAIJONHARJUN PÄIVÄKOTI
1581
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1581,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive

”Haitta-aineeton ja vähähiilinen päiväkoti.”

Case Kaijonharjun päiväkoti

MUUANin ehdotus voitti Oulun kaupungin Tilapalvelujen järjestämän suunnittelu- ja tarjouskilpailun syksyllä 2021. Kilpailussa painotettiin laadukasta puuarkkitehtuuria, pohjoisten ilmasto-olosuhteiden huomioimista, tasavertaisuutta ja toiminnallista konseptia.

 

Hankkeen tavoitteet ovat korkealla: luoda arkkitehtonisesti korkeatasoinen ja ympäristövastuun huomioiva rakennus. Sen suunnittelua, rakentamista ja käyttöä ohjaa tavoite pienemmästä hiilijalanjäljestä ja suuremmasta hiilikädenjäljestä, halu parantaa yhdenvertaisuutta  ja esteettömyyttä sekä pyrkimys vähentää lasten kasvuympäristön haitta-aineita.

 

Rakennusmassa koostuu neljästä samansuuntaisesta harjakattoisesta massasta, jotka muodostavat pienimittakaavaista ympäristöä. Rakennuksen keskellä sijaitsee valoisa ruokalatila, joka avautuu suurten lasipintojen kautta etelään. Myös pohjoispuoleiselle Kaijonraitille avautuu näkymä. Ruokalatilan yhteydessä on suojaisa pihatasku, jonka suuren katoksen alla voi leikkiä huonollakin säällä.  Lasten ryhmätilat sijoittuvat pihan puolelle avautuen aurinkoisiin ilmansuuntiin pihan puolelle. Huolto- ja aputilat sijaitsevat pohjoispuolella. Ryhmätilat jakavat eriluonteisia jakotiloja ja ruokalatilan rakennuksen keskellä. Rakennuksen osien erilaiset julkisivuverhoilut luovat pienipiirteistä variaatiota ja pystysuuntaiset julkisivuaiheet hakevat inspiraatiota Kaijonharjun mäntymetsistä. Rakennuksen sisätilojen suunnittelussa painotetaan haitta-aineettomuutta.

 

CLT valikoitui runkomateriaaliksi hiilijalanjälkivertailun pohjalta. Massiivipuinen kantava runko sitoo paljon hiiltä ja ulkopuolinen lämmöneristys tekee ratkaisusta energiatehokkaan. Tehtyjen tutkimusten  mukaan puurakentamisessa hiilikädenjälki voi olla jopa kuusi kertaa suurempi verrattuna betonirakenteeseen. Sisätilojen materiaalivalinnoissa kiinnitimme erityistä huomiota materiaalien haitta-aineettomuuteen. Kaikkien sisätilojen materiaalit täyttävät Joutsenmerkin vaatimukset.

 

Tilojen värimaailmaksi valikoitui puupinnan lisäksi luonnon värimaailmasta poimitut okra, punasavi ja jäkälä, sekä rauhoittava harmaa. Luontoteema ja haitta-aineettomuus huomioidaan myös irtokalusteissa ja pihan leikkivälineissä.

 

 

 

 

TYYPPI

Rakennukset & Tilat

VUOSI

2021 (suunnittelukilpailu 1. palkinto)
2021-2022 (toteutussuunnittelu)

SIJAINTI

Oulu, Suomi

LAAJUUS

n. 1 000 m²

TYÖRYHMÄ

Tiina Antinoja, Xiaoyu Chen, Alice Mattila, Venla Tiainen, Anna Wawrzyniak, Tytti Kaattari, Aleksi Rastas, Tuulikki Tanska, Olli Metso

YHTEISTYÖ

Suunnittelu Laukka (rakennesuunnittelu)
HELMA (maisema-arkkitehtuuri)
Helimäki/Sitowise (akustiikkasuunnittelu)
Planair (LVI)
Insinööritoimisto Palosaari (sähkösuunnittelu)
A-Insinöörit (hiilikonsultointi)
Morena (geotekninen suunnittelu)

TILAAJA

Oulun kaupungin Tilapalvelut

TYÖKALUT

konseptisuunnittelu, pääsuunnittelu, arkkitehtisuunnittelu, sisustusarkkitehtuuri

Tunniste
julkinen rakennus, oppimisympäristö, rakennussuunnittelu