MUUAN | Karhulan Koulukeskus
1614
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1614,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive

”Ihmisten, lukemisen, tekemisen ja kohtaamisten talo.”

Case ”Riimi – Kotkan Karhulan Koulukeskus”

Kotkan Karhulaan suunniteltu koulukeskus ”Riimi” on ihmisten, lukemisen, tekemisen ja kohtaamisten talo. Arkkitehtuurillaan ympäristöä harmonisoivassa rakennuksessa yhdistyvät oppiminen ja kirjasto, suomalaisen sivistysihanteen ja demokratian rakennuspalikat. ”Riimi” on paikka lapsille, nuorille, eläkeläisille, vierailijoille sekä kulttuuri- ja tapahtumatoiminnoille. ”Riimi” on kaikille kaupunkilaisille yhteinen rakennus, jonka suojassa voi tuntea olevansa turvassa, kohdata ja tuntea olonsa kohdatuksi.

 

Karhulan kaupunginosan ytimeen sijoittuva rakennus toimii harmonisoivana elementtinä ympäristössään. Ryhdikäs, hillitysti leikittelevä massoittelu, julkisivumateriaalien jäsentely ja yhtenäinen kattopinta saavat rakennuksen vaikuttamaan kokoaan pienemmältä. Rakennus muodostaa Vesitorninkadun puolelle aktiivisen sisäänkäyntiaukion ja vilkkaan matkustaja-aukion. Aukiot jatkavat torin aloittamaa julkisten tilojen sarjaa korostaen rakennuksen roolia sekä koululaisten, että kaikkien karhulalaisten rakennuksena. Pihan puolella uudisrakennus muodostaa Kivikoulun alkuperäiseen asuunsa palautetun eteläjulkisivun kanssa intiimin piha-alueen ruokasalin jatkeeksi. 

 

Koulukeskuksen sydän on uudisrakennuksen maantasokerroksessa sijaitseva ruokasali. Peruskoulun oppimistilat sijaitsevat uudisrakennuksessa. Oppimistilat kiertyvät keskeisaulojen ympärille. Auloihin saadaan luonnonvaloa kattoikkunoiden ja valokuilujen kautta. Tilajärjestely on joustavaa, eri tarkoitukseen käytettäviä opetustiloja pystytään muokkaamaan runsaasti. Kivikouluun sijoittuvat lukion opetustilat. Kivikoulun auditoriotilaan luodaan musiikki- ja liikuntapainotteisen koulukeskuksen helmi, laadukas ja monikäyttöinen näyttämömusiikkiluokka. Esteettömästi saavutettavaan Kivikoulun itäiseen päätyyn sijoittuu kaikkien oppilaiden hyvinvointikeskus, eli kuraattori- ja terveyspalvelut. 

 

Kengättömyys on huomioitu kaikissa koulukeskuksen tiloissa. Kaikki reitit kengättömiin tiloihin kulkevat kenkäeteisten ja vaatesäilytyksen kautta, eivätkä puhdas ja likainen liikenne risteä. 

 

Laadittu suunnitelma voitti suunnittelukilpailun 2.palkinnon.

 

TYYPPI

Rakennukset ja tilat

VUOSI

2022 (suunnittelukilpailu 2. palkinto)

SIJAINTI

Kotka, Suomi

LAAJUUS

9 200 brm²

TYÖRYHMÄ

Tuulikki Tanska, Anna Wawrzyniak, Oskari Lumikari, Aleksi Rastas, Tiina Antinoja, Xiaoyu Chen, Alice Mattila, Ville Mujunen, Olli Metso

YHTEISTYÖ

Helma
Barbar

TILAAJA

Kotkan kaupunki (kilpailun järjestäjä)

TYÖKALUT

konseptisuunnittelu, rakennussuunnittelu

Tunniste
julkinen rakennus, oppimisympäristö, rakennussuunnittelu