MUUAN | LIFESTYLE HUB KANGASALA
1135
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1135,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive

”Tulevaisuuden kauppahalli on asiointirakennuksen sijaan osallistumisen ja elämysten paikka. Kangasalan Lifestyle Hub on suunnittelutyönä palvelumuotoilun, konseptikehityksen ja arkkitehtisuunnittelun symbioosi.”

Case Lifestyle Hub Kangasala

Kivenheiton päässä Tampereelta sijaitseva Kangasala on yksi nopeinten kasvavista kunnista Pirkanmaalla. Kaupungin kunnianhimoisen kehitystyön ansiosta Kangasalan keskusta tulee muuttumaan lähivuosina paljon. Kangasala-talon läheisyyteen on valmistunut uusi hotelli sekä uimahallin laajennus ja loppuvuodesta valmistuu uusi pysäköintihalli. Torin länsilaitaan on tulossa uusi linja-autoasema sekä asuinrakentamista. Koko keskustan kehittäminen tähtää alueen elinvoimaistamiseen sekä siihen, että keskusta olisi kiinnostava paikka viettää aikaa. Torin länsilaidalle on tulossa uuden ajan kauppahalli – Lifestyle Hub.

 

Pirkanmaalla ollaan lähiruuan alkulähteillä. Noin 100 km säteellä Kangasalan Torilta sijaitsee lähes 300 lähiruokatuottajaa aina viinitilasta suklaatuottajaan sekä Black Angus -härästä jäätelöntuottajiin. Lisäksi alueella on useita käsityötuotteiden valmistajia. Kaupungin parhaimmalle paikalle sijoittuvan Lifestyle Hubin tarkoitus ei ole pelkästään houkutella ihmisiä ostamaan ja kuluttamaan vaan myös osallistumaan ja oppimaan. Tarkoituksena on nostaa alueellinen lähiruoka uudenlaiselle jalustalle. Tavoitteena on maukkaan ja lähellä tuotetun ruuan ja raaka-aineiden tekeminen saavutettavaksi ja tuottajien markkinoiden laajentaminen. Lifestyle Hub kutsuu tiloillaan, toiminnoillaan ja palveluillaan eri käyttäjiä (asiakkaat, palveluntarjoajat, tuottajat, yrittäjät) osallistumaan toimintaan. Tapahtumat, monikäyttötila ja -keittiö, kohtaamis- ja oleskelupaikat, kasvihuone, ruuan ympärillä tapahtuva opetustoiminta sekä matalan kynnyksen myyntimahdollisuudet luovat Lifestyle Hubiin ilmapiirin, joka on käyttäjiensä näköinen. Tarkoituksena on perinteisen myymälärakennuksen sijaan ottaa merkityksellinen ja kiinnostava julkisen rakennuksen rooli Kangasalan kaupungissa ja näin nosta alueellinen lähiruoka arvoiselleen jalustalle. Tavoitteena on nautinnollisen ja lähellä tuotetun ruuan ja raaka-aineiden parempi saavutettavuus.

 

Kangasalan LifestyleHubista tulee keskustan uusi maamerkki ja vetovoimainen vierailukohde. Varsinaisen kauppahallin lisäksi Lifestyle Hubista löytyy erilaisia ravintoloita katukeittiöistä panimoravintolaan, kaupunkilaisten hengailuun tarkoitettu olohuone, viherhuone yrttien kasvattamiseen, pop-up -keittiöksi muuntuva kehityöslaboratorio ”Kyökki” sekä esimerkiksi 24/7 Palvelusolmu ruokakassien ja pakettien lähettämiseen ja noutoon. Yhteiskäyttöiset varastot ja jäteratkaisut palvelevat myös viereisiä torikauppiaita. Lifestyle Hubia voidaan käyttää monipuolisesti tapahtumatuotantoon sekä kurssien ja koulutusten järjestämiseen. Toritiloihin kytkettynä Kangasalan keskustassa on mahdollista järjestää monipuolisempia tapahtumia, festivaaleja ja markkinoita.

 

Työssä olemme muotoilleet tulevaisuuden kauppahalliympäristön, Lifestyle Hubin, brändisisällön sekä kaupallisen ja toiminnallisen konseptin vuorovaikutteisin suunnittelumenetelmin yhdessä paikallisten asukkaiden ja alueellisten lähiruokatuottajien kanssa, laatineet liiketoiminnan tarkastelumallit sekä toteuttaneet Lifestyle Hubin hankesuunnitelman.

TYYPPI

Toimeksianto

VUOSI

2019

LAAJUUS

1 984,5 brm²

SIJAINTI

Kangasala, Suomi

TILAAJA

Kangasalan kaupunki

YHTEISTYÖ

Voodoo Associates, Janousek Havlicek, Inferno Kapital, Rakennuttajapalvelu Arto Palo, Puuinfo

TYÖRYHMÄ

Aleksi Rastas, Tuulikki Tanska, Tiina Antinoja, Olli Metso, Anna Koskinen, Mia Pujol. Teemu Vuori, Francois Duchastel, Arto Palo

Tunniste
brändi, kauppa, kaupunki, palvelumuotoilu, puurakentaminen, rakennussuunnittelu, vuorovaikutteinen prosessi