MUUAN | MYLLYPURON HYVINVOINTIKAUPUNKI
432
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-432,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive

”Helsingin väestön on ennustetu kasvavan 200 000:lla ihmisellä vuoteen 2040 mennessä. Miten toimintojen ja palveluiden kasvavaan kysyntään vastataan Myllypurossa, siten että alueellisesta hyvinvoinnista, vehreydestä ja lapsiystävällisyydestä pidetään huolta entistä paremmin?”

 

Case Myllypuron Hyvinvointikaupunki & Liikuntamyllyn kehityssuunnitelma

Metropolian uusi ammattikorkeakoulu tuo Helsingin Myllypuroon 5 000 uutta opiskelijaa sekä 500 työpaikkaa. Lisäksi alueelle on odotettavissa muuta voimakasta täydennysrakentamista. Myllypuron sijainti Kehä I:n ja metron varrella luo siitä äärimmäisen kiinnostavan alueen kehittyvässä Helsingissä.

 

Kehityssuunnitelmassa alueelle on hahmoteltu olemassa olevia ja uusia toimintoja yhteen kokoava Myllypuron ”Luuppi” . Luuppi on urbaani pintamateriaaleiltaan ja tunnelmaltaan poikkeava reitistö, joka kokoaa yhteen metsämäisen luonnon, urbaanin kaupunkiympäristön ja aktiiviset liikunnan tilat. Luupin tavoitteena on nostaa Myllypuron erilaiset toiminnot kaikkien alueen asukkaiden ja vierailijoiden koettavaksi ja luoda edellytyksiä uusien palveluiden syntymiselle. Toimintojen sijoittaminen keskitetysti Luupin varrelle vauhdittaa ja keskittää alueen täydennysrakentamista siten, ettei arvokasta luontomaisemaa tuhota.

 

Yhtenä vision keskipisteenä on Liikuntamyllyn kehityssuunnitelma. Liikuntamylly on pääkaupunkiseudun vilkkaimpia urheiluharrastustiloja, joka tarjoaa harjoitustiloja kymmenille lajeille. Liikuntamyllyllä on kasvupaineita kysynnän yhä kasvaessa Metropolian opiskelijoiden saapumisen myötä. Liikuntamyllyä laajentamalla ja kehittämällä voidaan synnyttää alueelle aivan uudenlaista dialogia liikunta- ja hyvinvointitoimijoiden välille. Tulevissa asumisen ratkaisuissa pyritään luomaan synergiaetuja mm. ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan oppilaitosten sekä paikallisten asukkaiden välille.

 

Visiosuunnitelma syntyi yhteistyössä Uusi Kaupunki kollektiivi Oy:n ja Metropolia Ammattikorkeakoulun kanssa pidetyn myllypurolaisia osallistavan kaupunkisuunnittelutyöpajan myötä.

TYYPPI

Ideasuunnitelma

VUOSI

2017

LAAJUUS

Alue: 150 ha Liikuntakeskus: 25 000 kem2

SIJAINTI

Helsinki, Suomi

TILAAJA

Metropolian Ammattikorkeakoulu, Helsingin kaupunki

YHTEISTYÖ

Uusi Kaupunki

TYÖRYHMÄ

Olli Metso, Tiina Antinoja, Aleksi Rastas, Tuulikki Tanska, Hugo Lebrunet

Tunniste
asuminen, brändi, kaupunki, mixed-use, palvelumuotoilu, urheilu, vuorovaikutteinen prosessi