MUUAN | NOLLAENERGIATALO
503
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-503,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive

”Miltä nollaenergiatalo näyttää ja millaista siellä on asua?”

 

Case Nollaenergiatalo Villa Isover

Nollaenergiatalo Villa Isover on hanke, jossa perehdyttiin energiaomavaraisen asuinyksikön suunnittelu- ja toteutusperiaatteisiin. Villa Isover on tilallisesti mielenkiintoinen, ympäristön huomioiva, asuttava ja tarpeen mukaan joustava koti, joka on suunniteltu nelihenkiselle perheelle. Nollaenergiatalon on tietysti oltava myös arkkitehtuuriltaan ja rakenteellisilta ratkaisuiltaan hyvin energiatehokas. Villa ISOVERissa energiatarvetta vähennetään passiivisin keinoin mm. rakennuksen suuntaamisen, ylimääräiseltä lämpökuormalta suojautumisen ja rakenteiden tiiviyden ja tehokkaan lämmöneristämisen avulla. Villa Isover tuottaa yhtä paljon uusiutuvaa energiaa käytettäväksi sen ulkopuolella kuin se itse käyttää ulkopuolelta siihen tuotua energiaa. Talon lämmitysjärjestelmä koostuu maalämmöstä ja varaavasta tulisijasta. Katolle on asennettu 6 m2 aurinkokeräimiä käyttöveden ja tilojen lämmittämiseen ja 80m2 aurinkopaneeleja sähköntuotantoon.

Rakennuksen arkkitehtuuri ja ekologisuus kulkevat käsi kädessä. Tavoitteena on ollut rakennus, joka on kompaktiudestaan huolimatta tilalliselta luonteeltaan mahdollisimman avoin ja avara. Elämiseen tarkoitetut tilat on sijoitettu laatikoihin ja laatikot on ladottu limittäin. Laatikoiden väliin jäävä tila on liikkumista ja oleskelua varten. Oleskelutiloista avautuu suljetumpien laatikoiden välistä näkymiä jokaiseen ilmansuuntaan ja aukotus on hyvin harkittua. Rakennus on osoitus siitä, että ollakseen nollaenergiatalo, talon ei tarvitse näyttää tekniseltä vempeleeltä, vaan se voi olla yksinkertainen ja kaunis.

Toteutukseen johtanut työmme oli yleisen arkkitehtuurikilpailun voittaja ja se toteutettiin Hyvinkään asuntomessuille 2013.

TYYPPI

Rakennussuunnittelu

VUOSI

Arkkitehtuurikilpailu 2012, Suunnittelu 2013

LAAJUUS

203m²

SIJAINTI

Hyvinkää, Suomi

TILAAJA

Yksityinen / Saint-Gobain Oy

YHTEISTYÖ

Saint-Gobain Oy, VTT, Soleras, Rakteekki Oy, Suunnitteluhuone Riihimäki

TYÖRYHMÄ

Olli Metso, Tiina Antinoja, Ilari Seitsonen, Niina Riihimäki

Tunniste
asuminen, rakennussuunnittelu, tutkimus