MUUAN | KORTTELI ”ON THE ROCKS”
1184
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1184,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive

”Millainen on merellinen kaupunkivilla?”

 

Case Kortteli ”On the Rocks”

“On the Rocks” on suunnitelma As. Oy. Helsinki Aida:n kutsukilpailuun, joka tehtiin yhteistyössä Nomaji maisema-arkkitehtien kanssa. Asuinkortteli sijaitsee Kruunuvuorenrannassa, Helsingin saaristoon rakenteilla olevassa uudessa kaupunginosassa. Polveileva kallioinen luonto ja saaristo ovat vahvasti läsnä suunnittelualueella ja ne ovat myös toimineet inspiraation lähteenä korttelin konseptin luomisessa. Asunnot muistuttavat pohjaratkaisuiltaan omakotitaloa ja sopivat erityisesti niille, jotka kaipaavat tilaa, yksityisyyttä ja joustavuutta, mutta arvostavat kerrostaloasumisen helppoutta. Asunnot ovat valoisia ja niistä avautuu pitkiä näkymiä useaan ilmansuuntaan kohti ympäröivää luontoa.

 

Suunnittelutehtävässä tuli yhdistää tontin haastavat pinnanmuodot, erityislaatuiset luontoarvot, kaavan tavoitteet ja tilaajan konsepti parhaalla mahdollisella tavalla. Kilpailun yhtenä tarkoituksena oli monipuolistaa Kruunuvuorenrannan asuntokantaa kehittämällä alueelle sopiva ratkaisu kaupunkivillaratkaisu. Kaupunkivillan tarkoitus oli yhdistää omakotitalomaisen asumisen piirteitä urbaanin kerrostaloasumisen helppouteen.

 

Kukin kolmesta kaupunkivillasta koostuu kolmesta pienemmästä asuinyksiköstä. Siipiin jaettu perusmuoto rikkoo suuren rakennuskohtaisen pohjapinta-alan pienempiin osiin. Siipien erottaminen toisistaan sisäänkäyntejä merkkaavin raoin ja eri sävyisin tiilin korostaa pienimittakaavaisuuden vaikutelmaa. Asuinyksiköitä täydentää samaa muotokieltä olevat pysäköintikatokset kadun varressa. Katosten mittakaava luo kadun varteen pienipiirteistä ja inhimillistä kulkuympäristöä. Ratkaisu muodostaa rakennetut sisääntulopihat kadunvarteen ja luonnonmukaisen yhteispihan tontin länsilaitaan.

 

Ehdotus sai erityiskiitosta rakennusten liittymisestä ympäröivään luontoon ja miellyttävän katuympäristön luomisesta.

TYYPPI

Kutsukilpailu

VUOSI

2019

LAAJUUS

4 000 m²

SIJAINTI

Laajasalo, Helsinki, Suomi

TILAAJA

As. Oy Helsingin Aida

YHTEISTYÖNomaji maisema-arkkitehdit, Janousek Havlicek

TIIMI

Tiina Antinoja, Olli Metso, Aleksi Rastas, Tuulikki Tanska, Anna Koskinen, Mari Ariluoma, Ina Westerlund

Tunniste
asuminen, rakennussuunnittelu