MUUAN | KEMPELEEN ZENIITTI
1183
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1183,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-14.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive

”Zeniitti on Kempeleen Linnakankaalle entisen kivilouhoksen alueelle sijoittuva uusi matkailukeskus, jota asumisen ja työpaikkojen alueen reunustavat. Zeniitti on Kempeleen tulevaisuuden suurin matkailun kehityshanke.”

 

Case Kempeleen Zeniitti

Kempeleen Zeniitti on entisen kivilouhoksen alueelle rakennettava matkailukeskus. Zeniitti sijaitsee Linnakankaan alueella Kempeleessä ja sen välittömään läheisyyteen liittyy suuri määrä sekä asumista että työpaikkarakentamista. Kempeleen keskustaan Zeniitistä on matkaa vain muutama kilometri, Ouluun noin 15 minuttia.

 

Louhos ja sen täyttävä kirkas pohjavesi luovat poikkeukselliset ja täysin uniikit lähtökohdat matkailualueen kehittämiseen. Kempeleen muu matkailu- ja palvelutarjonta tukee Zeniitin kehittymistä ja toisaalta Zeniitti tuo koko Oulun seudun matkailuun oman kiinnostavan lisänsä. Zeniitti rakentuu aktiivisten teemojen ja toimintojen ympärille. Matkailukohteen lisäksi Zeniitillä on myös suuri merkitys paikallisten ja lähialueiden virkistys- ja harrastusalueena, mille louhoksen tuuleton uimarantaympäristö luo erinomaiset olosuhteet. Alueelle rakentuu runsaasti eri urheilu ja extremelajien suorituspaikkoja sekä tiloja näiden lajien ympärille rakentuvalle seuratoiminnalle. Seurat voivat myös tarjota alueella palvelujaan ulkopuolisille. Alueelle on suunniteltu myös muun muassa kesäteatteri, tapahtuma-areena, ja elämyskeskus. Digitaalinen zeniitti täydentää fyysistä ympäristöä luoden lisäarvoa sekä matkailijalle, että harrastajalle. Zeniitin toimintoja voidaan muun muassa pelillillistää ja kilpailullistaa, mikä korostaa keskuksen aktiivista profiilia.

Aktiivisen zeniitin lisäksi alueella on myös rauhallisempi puoli. Ytimestä ulkokehälle päin siirryttäessä aktiivisuuden intensiteetti laskee ja metsään sekä soiden ääreen sijoittuvat elämykselliset majoituksen yksiköt tarjoavat paikan myös rauhallisempaan oloon ja sekä henkiseen että fyysiseen palautumiseen.

 

Zeniitin suunnitteluprosessiin on osallistettu alueen kehittämisestä kiinnostuneita yrittäjiä. Alueen kehittämistä valmistelevat louhosta koskevat rakennustyöt on aloitettu vuonna 2019 ja louhoksen odotetaan täyttyvän vedellä lähivuosina. Alueen asemakaavoitustyö alkaa vuonna 2019 ja alueen ensimmäisten rakennusten odotetaan valmistuvan vuonna 2024.

TYYPPI

Toimeksianto

VUOSI

2019

LAAJUUS

1,5 km², 250 000 kem²

SIJAINTI

Kempele, Suomi

TILAAJA

Kempeleen kunta

YHTEISTYÖWSP Finland Oy, Nomaji maisema-arkkitehdit

TIIMI

Aleksi Rastas, Olli Metso, Anna Koskinen, Oskari Lumikari, Jouni Ikäheimo, Katariina Wallin, Riikka Nousiainen, Annika Pousi

Tunniste
asuminen, brändi, kauppa, kaupunki, matkailu, mixed-use, oppimisympäristö, palvelumuotoilu, puurakentaminen, strateginen suunnittelu, urheilu, vuorovaikutteinen prosessi