- Sijainti: Oulu, Suomi
- Vuosi: 2020
- Laajuus: 1150 brm2
- Tyyppi: Rakennukset ja Tilat
- Tilaaja: Oulun kaupunki
-
Maininnat mediassa
-
Työryhmä
Tiina Antinoja, Olli Metso, Aleksi Rastas, Tuulikki Tanska, Xiaoyu Chen, Anna Wawrzyniak, Tytti Kaattari, Alice Mattila, Venla Tiainen
-
Työkalut
Arkkitehtisuunnittelu, kaupunkisuunnittelu, konseptisuunnittelu
-
Yhteistyö
Kumppaneina toimi rakennesuunnittelun osalta Suunnittelu Laukka ja pihasuunnittelun osalta HELMA. Pääurakoitsijana toimi Rakennusyhtiö Observo Oy. CLT-elementit toimitti Crosslam ja asennuksen suoritti Massiwe.
Kaijonharjun päiväkoti
MUUAN vastasi hankkeen pää-, arkkitehti- ja sisustussuunnittelusta. Kumppaneina toimi rakennesuunnittelun osalta Suunnittelu Laukka ja pihasuunnittelun osalta HELMA. Oulun Tilapalvelut ohjasi suunnittelua ja asetti tavoitteet vähähiilisyyden ja haitta-aineettomuuden osalta.
Korkealaatuista, virikkeellistä ja pienimittakaavaista ympäristöä lapsille
Luonnosteluvaiheessa analysoitiin rakennuksen ympäristö, reitit ja näkymät. Rakennuksen haluttiin ottavan näkyvän roolin ympäristössään.
Tilaratkaisuja tutkittiin useiden vaihtoehtojen kautta ja etsittiin ratkaisua, jossa lasten tilat pääsevät paraatipaikalle ja liikenne rakennuksen sisällä on jouhevaa.
Hankkeen tavoitteena oli luoda korkealaatuista, virikkeellistä ja pienimittakaavaista ympäristöä lapsille. Erityispiirteinä oli puun runsas käyttö sisä- ja ulkotiloissa ja pohjoisen sää- ja valo-olosuhteiden huomioiminen.
Suojaisan pihataskun suuren katoksen alla voi leikkiä huonollakin säällä
Rakennusmassa koostuu neljästä yksikerroksisesta, samansuuntaisesta harjakattoisesta massasta, jotka muodostavat pienimittakaavaista ympäristöä ympärilleen. Rakennuksen keskellä sijaitsee valoisa ruokalatila, joka avautuu suurten lasipintojen kautta etelään. Myös pohjoispuoleiselle Kaijonraitille avautuu näkymä. Ruokalatilan yhteydessä on suojaisa pihatasku, jonka suuren katoksen alla voi leikkiä huonollakin säällä. Lasten ryhmätilat sijoittuvat parhaalle paikalle pihan puolelle avautuen aurinkoisiin ilmansuuntiin. Huolto- ja aputilat sijaitsevat pohjoispuolella.
Hiilijalanjäkivertailu suunnittelua ohjaamassa
CLT valikoitui runkomateriaaliksi hiilijalanjälkivertailun pohjalta. Massiivipuinen kantava runko sitoo paljon hiiltä ja ulkopuolinen lämmöneristys tekee ratkaisusta energiatehokkaan. Tehtyjen tutkimusten mukaan puurakentamisessa hiilikädenjälki voi olla jopa kuusi kertaa suurempi verrattuna betonirakenteeseen. Sisätilojen materiaalivalinnoissa kiinnitimme erityistä huomiota materiaalien haitta-aineettomuuteen. Kaikkien sisätilojen materiaalit täyttävät Joutsenmerkin vaatimukset. CLT rungon toimitti Crosslam.
Luontoteema myös irtokalusteissa ja pihan leikkivälineissä
Tilojen värimaailmaksi valikoitui puupinnan lisäksi luonnon värimaailmasta poimitut okra, punasavi ja jäkälä, sekä rauhoittava harmaa. Luontoteema ja haitta-aineettomuus huomioidaan myös irtokalusteissa ja pihan leikkivälineissä.
Kaijonharjun päiväkoti aloitettiin 2022 ja se valmistui vuoden 2023 lopulla.
Päiväkoti tarjoaa tilat viidelle päiväkotiryhmälle taaperoista eskareihin. Hankkeessa pilotoituja ratkaisuja vähähiilisyyden ja haitta-aineettomuuden osalta tullaan soveltamaan myös muissa Oulun Tilapalvelujen hankkeissa.
Lisää projektejamme:
Karhulan koulukeskus, Kotka, Suomi, 2022
Rakennukset & TilatCasino Tampere, Tampere, Suomi, 2021
Rakennukset & TilatAninkaisten kokonaiskonsepti, Turku, Suomi, 2021
AlueetSteniuksenkentän viitesuunnitelma, Helsinki, Suomi, 2020
Alueet, Rakennukset & TilatKaijonharjun päiväkoti, Oulu, Suomi, 2020
Rakennukset & TilatSara Hildénin taidemuseo, Tampere, Suomi, 2020
Rakennukset & TilatTornion Suensaaren brändikartoitus, Tornio, Haaparanta, Suomi, Ruotsi, 2016
Alueet, Selvitykset & Tutkimukset